Venezuela als lichtend voorbeeld

Soms kan één zin het verschil maken. Deze dagen staan in het teken van de vaderlandse politiek. Kandidatenlijsten worden gepresenteerd net als programma’s. De partij Bij1 claimt daarbij een echt links, inclusief en duurzaamheid programma te hebben. Haar partijleider Sylvana Simons is charismatisch en sympathiek dus het zou best kunnen dat ze het goed doet bij komende verkiezingen. Prima op zich. Maar mijn verbazing was groot toen ik de volgende zinsnede in hun programma teruglas; “We moedigen stages aan naar landen en gebieden die op de voorgrond staan van het internationale anti-imperialistische verzet, zoals het verzet in Palestina, de Filipijnen (tegen Duterte) en Venezuela. Dit met het doel om te leren, banden op te bouwen en het anti-imperialistische bewustzijn onder de Nederlandse bevolking te ontwikkelen.”

Venezuela als voorbeeld voor onze jongeren om te leren over het internationaal verzet.  Mijn broek zakte af. Waar komt dit vandaan? Heeft iemand niet zitten opletten? Is dit gewoon een foutje van een jonge partij? Heeft iemand ze niet gemeld dat inmiddels 4 miljoen Venezolanen hun land zijn ontvlucht vanwege de honger en de dictatuur? Dat de economie van het land volledig maar dan ook volledig aan de grond zit, leeggeroofd door het regime en het leger? Dat het regime zich alleen weet overeind te houden op basis van de winsten van illegale goudmijnbouw in de Amazones met hulp van lokale maffia’s en Colombiaanse gewapende groepen zoals de FARC en ELN? 

 Het lijkt erop dat Bij1 niet echt solidair is met de vluchtelingen die lopend de Andes bergen oversteken naar Colombia en dan vervolgens vaak doorlopen naar Ecuador en Peru, onderweg het slachtoffer wordend van mensenhandel, prostitutie, uitbuiting en criminaliteit. Het vreemde is dat het echt niet zo moeilijk is om informatie te vinden over de situatie in Venezuela. Er zijn meerdere VN-rapporten over mensenrechtenschendingen, moord en martelingen door het regime net als rapporten van de bekende grote mensenrechten Ngo’s die dit bevestigen. Zie ook hier en hier.

Bovenstaande past bij een soort radicalisering van links die ik nog niet echt goed opgemerkt had of misschien geloofde ik eigenlijk dat het niet meer bestond. In dezelfde lijn passen ook de berichten over de SP-jongerenorganisatie die pleiten voor communisme en het bewapenen van burgers als tegenmacht voor het leger. Als het gaat om Venezuela bestaat er een geloof dat het land aan de grond zit vanwege de Amerikaanse en Europese sancties en dat een militaire invasie elk moment kan plaatsvinden.  

 Dit is geen onschuldige overtuiging. De crisis in Venezuela is oorzaak van de grootste vluchtelingencrisis na Syrië, het ontvangt echter nog geen fractie van de aandacht. Er zijn nauwelijks internationale Ngo’s die campagne voeren tegen het regime van Maduro, de oppositie helpen of vluchtelingen ondersteunen. Schijnbaar voelt het toch wat ongemakkelijk om zogenaamd linkse vrienden af te vallen. Wat deze zinnetjes in het programma van BIJ1 laten zien is de ongevoeligheid voor het leed van miljoenen mensen. Ik noem het ideologische bijziendheid. We weten ondertussen uit de geschiedenis waar dit toe leidt.